Co robisz, gdy masz ochotę na coś słodkiego? Sięgasz od razu po sklepowe smaczki, czy może przygotowujesz desery samodzielnie? Ja na takie "awaryjne" sytuacje mam zawsze kostkę chudego twarogu w lodówce. Sprawdza się świetnie nie tylko na śniadanie, ale również do wypieków.
Zachęcam do wypróbowania przepisu na ekspresowe i proste babeczki twarogowe. Zdrowe, bo słodzone tylko miodem, a do tego pożywne. Z powodzeniem zastąpią drugie śniadanie, a posmarowane domową konfiturą będą idealne na deser. Do
grudniowej kawy lub rozgrzewającej herbaty. A jeśli
zostanie Ci kilka babeczek, włóż je do zamykanego pojemnika. Po dwóch
dniach są nawet lepsze.
Składniki:
- 250 g chudego twarogu
- 1 banan
- 1 jajko
- 4 łyżki mąki kukurydzianej
- 5 łyżek wiórków kokosowych
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 3 łyżki miodu (lub więcej, jeśli chcesz, żeby babeczki były słodsze)
Przygotowanie:
Twaróg zblenduj z bananem (lub rozgnieć widelcem) dodaj
resztę składników i starannie wymieszaj. Ciasto będzie dosyć gęste.
Przełóż je do foremek na muffinki, wypełnij je w całości. U mnie wyszło 7 foremek napełnionych ciastem. Piecz w 180
stopniach, grzanie góra-dół, przez 20-25 min.
*Polecam foremki silikonowe, do papierowych ciasto się przykleja i trudno je później odlepić.
idealne na deser!
OdpowiedzUsuń:) dokładnie
UsuńSuper, takie proste a takie apetyczne :)
OdpowiedzUsuńdlatego tym bardziej polecam upiec te babeczki :)
UsuńJakie one powinny być w środku?
OdpowiedzUsuń